Blog 31 oktober 2022

Elektrische bestelbussen, is dit het moment?

In onze kennisbank kunt u veel verschillende blogs vinden die spannende onderwerpen zoals laadpaalontwikkeling en de nieuwste elektrische voertuigen aansnijden. Deze interessante blogs dienen allemaal voor één doel: het informeren van onze klanten over de potentiële voordelen van elektrisch rijden. In deze blog behandelen we belastingen. Deze historisch ‘droge stof’ is in de context van de MIA\Vamil juist boeiend! Het gebruiken van duurzame voertuigen is zowel goed voor het milieu als de portemonnee voor bedrijven en particulieren, vooral wanneer er volop gebruik wordt gemaakt van de belastingvoordelen.

De MIA, Milieu-Investeringsaftrek en de Vamil, Willekeurige afschrijving milieu-investeringen zijn een combinatie van belastingvoordelen die betrekking hebben op bedrijven die zich inzetten voor vergroening. Of het nu gaat om het implementeren van zonnepanelen op het dak van het bedrijf of voor het verduurzamen van het wagenpark. Dit betekent dat ook de aanschaf van elektrische bestelbussen ervoor zorgen dat de MIA\Vamil worden toegepast op uw belastingaangifte. Wat belangrijk is om te vermelden is dat dit geen subsidieregeling is voor zakelijk Nederland. Voor subsidiëring verwijzen wij u door naar de SEBA-regeling. Bovendien zijn de MIA\Vamil-regelingen alleen voor bedrijven. ZZP’ers kunnen tevens ook gebruik maken van deze regelingen.

Hoe kan de MIA\Vamil worden toegepast op een elektrische bestelbus?

Om gebruik te maken van de MIA\Vamil, moet u uw voertuig eerst melden. Hierbij moeten er aan twee eisen worden voldaan:

  • De melding moet binnen 3 maanden na de datum van verplichting tot koop worden gemaakt. Dus niet de leverdatum, maar vanaf de dag waarop het contract wordt ondertekend.
  • Gebruik het juiste meldingsformulier. Is de datum van het aangaan van de koop in 2022, gebruik dan het 2022 formulier. Is de aanschaf datum in 2023, gebruik dan het bijbehorende formulier

Verder is de meldingsprocedure vrij vanzelfsprekend. Er is zelfs al een lijst samengesteld waar u simpelweg de EV of EV’s in kwestie kunt selecteren.

Hoeveel voertuigen kunnen worden gemeld?

Voor bedrijven die zich bedenken om het gehele wagenpark te verduurzamen is het volgende van groot belang. De MIA\Vamil voordelen zijn van toepassing per bestelbus. Dat wil zeggen dat alle bestelbussen kunnen genieten van belastingvoordeel. In het geval het wagenpark bestaat uit meerdere van hetzelfde type, die in dezelfde tijd zijn aangeschaft (binnen drie maanden na aanschaf dient de melding te worden gemaakt) kunnen alle bestelbussen tegelijkertijd worden ingevuld voor het belastingprofijt.

Meer belastingvoordeel onder de MIA\Vamil-regelingen

Bij Reith Power praten we veel over de nieuwste elektrische voertuigen. Dit omdat deze nieuwe voertuigen complementair zijn aan onze high-end laadpalen. Ook deze laadpalen zijn een teken dat een bedrijf bezig is met verduurzamen. Dus ook deze laadpalen vallen onder de MIA\Vamil-regelingen.

De laadpaal kan worden vermeld aan de overheid onder de code G3720 in het geval de laadpaal voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De investering bedraagt minimaal €2.500. Dit betrekt zowel de laadpaal als de investeringskosten
  • Het oplaadpunt op een bedrijventerrein staat. Dit is het terrein als vermeld in de KVK-overeenkomst
  • Het laadpunt exclusief wordt gebruikt voor het opladen van zakelijke voertuigen. Dit betrekt zowel leasevoertuigen als voertuigen van het personeel.

 

Een toegevoegde kanttekening is dat het minimale investeringsbedrag van €2.500 gelijk het maximale bedrag is dat in aanmerking kan komen voor de aftrek. Daarnaast is het bedrag per laadpaal. Een laadpaal met meerdere aansluitpunten geldt als één laadpaal. Uiteraard betekent dit ook dat bedrijven met meerdere laadpalen, al deze laadpalen individueel kunnen melden onder de G3720 code.

 

Hoeveel is mijn MIA\Vamil voordeel

Het netto belastingvoordeel is afhankelijk van diverse factoren. Het voordeel is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoogte van uw eigen belastingtarief en de mogelijkheid voor aftrek van de winst. Daarbij komen de aanschafprijzen en investeringspercentages gedurende de berekening kijken. Hieronder een rekenvoorbeeld hoe een hypothetisch bedrijf een EV aanschaft met de MIA\Vamil-regelingen.

 

Rekenvoorbeeld MIA\Vamil-voordeel
Stel: aanschafprijs van de elektrische bestelbus € 90.000
Maximaal komt in aanmerking (volgens codeomschrijving) € 75.000
Milieu-investeringsaftrekpercentage (volgens code) 45%
Milieu-investeringsaftrek € 33.750
Belastingtarief op de winst (voorbeeldpercentage) 25 %
Netto voordeel € 8.438

 

In het geval uw bedrijf in het aangifte jaar van de aankoop van de EV geen winst maakt, kunt u alsnog deze MIA\Vamil berekening gebruiken over de aangifte van vorig jaar.

Pak het voordeel

Kortom, geniet gemakkelijk van veel belastingvoordeel op zowel uw nieuwe elektrische bestelbussen, als de aanleg van uw laadpalen. Het enige wat u dan nog dient te doen is een mooie bestelbus uit te zoeken en een betrouwbare partner vinden voor de laadpalen. Laat Reith Power nou net dé laadpaalspecialist zijn van zakelijk Nederland. Uw partner in de aanleg, het onderhoud en de updates van uw laadpaal of uw gehele wagenpark. Neem contact op met onze experts voor extra toelichting.

Belastingvoordelen van groen rijden

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen