Blog 21 december 2022

Vooruitblik naar 2023: nieuwste releases en verwachte trends

Net als vorig jaar nemen wij dit jaar weer de gelegenheid om eens kort terug te blikken op het afgelopen jaar en de kijken we vooruit, na de jaarwisseling, op wat nog komen gaat. Zoals wij afgelopen januari hadden verwacht, was dit jaar het jaar van de snellaadstations. Steeds vaker zien we nieuwsartikelen en blogs over de toegevoegde waarde van DC-stroomladers. Deze laadpaalvarianten zijn de toekomst wat betreft zakelijk laden en het laden onderweg. Ook zagen we steeds meer ontwikkelingen wat betreft subsidiering van EV-aanschaf en het beperken van ICE-bewegingsvrijheden.  

Bij Reith Power moedigen we deze initiatieven aan. Dit spoort zakelijk Nederland steeds verder aan om over te stappen op duurzaam transport. Daarbij betekent het voor ons dat we een steeds breder en innovatiever aanbod krijgen wanneer het aankomt op de nieuwste elektrische voertuigreleases van het volgende jaar. Een kleine greep uit de verschillende beschikbare EV’s waar wij maar al te graag op wachten: 

EV releases in 2023

Duitse duurzaamheid 

Waar BMW vorig jaar werd uitgelicht vanwege de ontwikkelingen van de i-serie, willen we ditmaal Audi uitlichten. Hoewel de i-serie in 2023 steeds verder wordt uitgebreid door de komst van de i5 en i7, willen zakelijk Nederland kennis laten maken met de Q(uattro)-serie van Audi. Zowel de Q8 als de Q6 krijgen eigen e-tron varianten van zowel de Sportback als de SUV. Deze vier modellen komen in de loop van 2023 uit, met de Q6 e-tron Sportback gepland als de laatste release. In het geval je op kortere termijn op zoek bent naar een Audi EV release, is er altijd de nieuwe A6 TFSI e-quattro.  

 

Koreaanse kundigheid 

De looks van Porsche, de feel van Tesla, het vermogen van Hyundai. De Ioniq 6 van Hyundai komt vrij vroeg in 2023 al op de markt. Deze stijlvolle sedan zal verkrijgbaar zijn met twee verschillende battery packs. Een van 53 kWh en een van 77.4 kWh. Dit verschil in vermogen en verbruik maakt het een release die aanspreekt op veel verschillende lagen van de maatschappij.  

De Ioniq 7 is de eerste auto op onze lijst die officieel niet in 2023 uit zou komen. Hyundai had deze SUV gepland voor een 2024 release, maar de laatste berichten uit Zuid-Korea hinten naar een vervroegde launch. Naast het 100 kWh vermogen en de 308pk over een actieradius van 480 kilometer, is deze release ook interessant wegens de mogelijkheid voor bi-directioneel laden.  

 

Zweedse zuiverheid 

De nieuwkomer op de markt die in rappe tijd autoriteit is geworden op het gebied van elektrsiche auto’s. De Volvo tak gaat ook in 2023 bezig met het uitbrengen van baanbrekende modellen. De Polestar 3 is op dit moment klaar voor pre-order. Deze grote SUV wordt de tegenhanger van de Audi Q6 e-tron. De enige link die Polestart behoudt met Volvo is dat de auto’s worden gebouwd met de faciliteiten van Volvo. Verder is het silhouette van de Polestar 3 een compleet uniek design.  

Naar verwachting is het in het voorjaar 2023 ook al mogelijk om een pre-order van de Polestar 4 door te geven. Deze Polestar zal in alle waarschijnlijkheid de tussenmaat worden tussen de sportieve Polestar 1 en de razend populaire Polestar 2. Een kleine elektrische SUV-coupé met een reikwijdte van 600 kilometer. De release van deze auto wordt door verschillende media gezet op eind 2023 en het begin van 2024.  

 

Amerikaanse aantrekkingskracht 

In het segment: “competitie uit onverwachte hoek,” de GMC Hummer vol elektrische SUV-supertruck. Deze supertruck komt uit met vier verschillende ‘trims’ die elk een andere draai geven aan het uiterlijk van de Hummer. De Edition 1 is, zoals verwacht de eerste trim die uitkomt. De release van deze versie is aan het begin van 2023, waarna trim EV2X en EV3X volgen in het voorjaar van 2023 met de release van de laatste trim, de EV2, gepland in 2024. De enige vervelende kanttekening van deze release is dat deze tot dusver zo populair is geworden, dat het reserveren op dit moment is gesloten.  

 

Futuristische releases 

De bekendste, omstreden release van 2023 moet toch echt de Tesla Cybertruck zijn. De release van de Cybertruck raakte in opspraak tijdens een veelbekeken onthulling, waarin de onbreekbare ramen van de auto met een klein object en een zwakke worp, braken voor een live publiek. Dit voorval, samen met het globale tekort aan chips, zagen de release datum van 2022 herzien worden naar een 2023 release. De Cybertruck wordt uitgeleverd met de standaard single-motor RWD, duaal motor en tri motor uitvoeringen. Deze uitvoeringen bieden ieders een eigen reikwijdte. Zo heeft de single motor een bereik van 400+ kilometer en de uitvoeringen met meerdere motoren 480+ en 800+ kilometer respectievelijk. Daarbij zijn er geruchten dat Tesla de vorm van het chassis wil aanpassen van het blokkige silhouette zoals we zagen in de onthulling naar een iets gestroomlijndere vorm.  

 

Wat nog meer in 2023?

We zien een stijgende trend in elektrisch rijden, dat is zeker. Er zijn steeds meer regels en wetgeving die elektrisch rijden aanmoedigen. Daarom zien we vanuit de fabrikanten steeds meer elektrische voertuigen, in steeds meer formaten. Vergelijk bijvoorbeeld de Hummer uit deze lijst met de meer voorkomende ‘micro EV’s’.  

Wat wij verwachten op het gebied van laadpaalontwikkelingen is voornamelijk meer creativiteit. Creativiteit in het verwerken van laadoplossingen in de infrastructuur van nieuwe gebouwen, parkeerplaatsen en openbare plekken. Daarnaast ook grotere stappen in het oplossen van AC-DC omvorming om het Vehicle-to-Grid principe te stimuleren en om de toegankelijkheid van snelladers te verbeteren. Wij verwachten dat 2023, dan wel 2024 het jaar wordt dat elektrisch rijden de primaire vorm van rijden zal worden. Dit mede dankzij initiatieven van de gemeente Nijmegen die het principe van een (elektrische) deelauto wind in de zeilen zet. Zo heeft de gemeente Nijmegen 60 nieuwe, vaste plekken gecreëerd waar deelauto’s staan en 700 nieuwe laadpaal locaties zodat het publiek daar gebruik van kan maken.

Zoals je hebt kunnen lezen is er veel gebeurd in het afgelopen jaar en zal er naar verwachting veel meer gebeuren in het jaar dat komen gaat. Een ding dat zeker binnen die verwachting ligt, is dat je altijd kunt rekenen op de laadpaalspecialist van zakelijk Nederland. Reith Power wenst allen fijne feestdagen en een prettige jaarwisseling.  

Hummer electric ev Tesla cybertruck release Ioniq 6 Q8 etron BMW i5 Q6 etron Ioniq 7 concept Polestar 3 ev

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen