Blog 7 oktober 2022

Elektrische bestelbussen, is dit het moment?

Minder valkuilen, meer kansen

In veel van onze blogs praten we over de verschillende valkuilen die mensen zien op het gebied van elektrisch rijden. Wij doen dan ons best om deze aannames te ontkrachten door onderzoek te doen naar de feiten en het weerleggen van overheidsplannen die betrekking hebben op subsidiëring en bewegingsvrijheid beperkingen voor ICE-voertuigen. In deze blog gaan we echter de andere kant op. We laten nu juist zien welke voordelen de laadpalen kunnen bieden en hoe deze bij gaan dragen aan een duurzame, efficiënte en bovenal voordeligere toekomst voor de gebruiker. Er zijn namelijk grote ontwikkelingen in gang gezet op het gebied van laadpaaloptimalisatie en smart laden.

Smart laadpalen

Sinds het uitrollen van de DLB-functie, zijn de ontwikkelingen van smart laadpalen alleen maar complexer geworden. Zo kunnen smart laadpalen ‘nadenken’ welke manier van laden het meest kostenbesparend is. In Nederland is er namelijk een lager tarief voor het gebruik van elektriciteit in de daluren. Deze daluren doen zich voornamelijk voor tussen elf uur ’s nachts en zeven uur ’s ochtends. Het profiteren van deze lagere tarieven is het grootste verschil tussen ‘slimme’ en ‘domme’ laadpalen.

Deze communicatie tussen laadpaal, gebruiker, vermogensbron en voertuig reikt verder dan dat. Een extensie hiervan is namelijk het opladen van de EV voor mensen met zonnepanelen. Er zijn grote ontwikkelingen gaande rondom slim laden en hernieuwbare energiebronnen. Zo is het mogelijk om gedurende de meest zonnige momenten van de dag, het volledig opgewekte vermogen te leveren aan je laadpaal, zo laad je jouw EV spotgoedkoop op, door je zonne-energie te gebruiken om de kosten te ‘subsidiëren’.

Vehicle to grid

Dan nu de grootste ontwikkeling. Een ontwikkeling die nog in de kinderschoenen staat maar nu al een grote impact belooft. De impact van bidirectioneel laden. Bidirectioneel laden, ofwel Vehicle to Grid (V2G) of Vehicle to Everything (V2X), is het ontladen van een elektrisch voertuig om vermogen te leveren aan een ander apparaat zonder het elektriciteitsnet te belasten. In de nabije toekomst zal het dus mogelijk kunnen zijn om je met je auto een kop koffie te zetten, door het resterende vermogen van je accu te gebruiken om het koffiezetapparaat aan te zetten. Naast de bovengenoemde doorsnee toepassing biedt deze manier van laden veel meer kansen; het opslaan van stroom
Met deze manier van laden zou een voertuig gebruikt kunnen worden als een soort powerbank. In feite zou het mogelijk zijn om overtollige energie, opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, op te slaan in de accu van een voertuig. Dit is met name ideaal wanneer we spreken over de flexibele tarieven voor elektriciteit.

De e-Expert is om kwart voor acht ’s ochtends compleet opgeladen, voornamelijk met ‘goedkope’ elektriciteit. De werknemers rijden naar de klus. Eenmaal aangekomen berekenen zij dat slechts een vijfde van de actieradius nodig hadden om naar de klus te rijden en om weer terug te keren naar de zaak. Dit betekent dat zij nog vier vijfde accu over hebben in de bestelbus. Dit biedt hen de mogelijk om tot wel vier vijfde van de elektriciteit in de accu te gebruiken voor het aandrijven van apparatuur, de bouwkeet of andere elektrische apparaten, zonder dat zij de hoofdprijs per kW/u betalen gedurende de piekuren.

Nog verder dan dat: in een eerder blog benoemden we de release van de Nederlandse Lightyear One. Deze futuristische auto zou geheel onafhankelijk kunnen zijn van het elektriciteitsnet vanwege de geïntegreerde zonnepanelen op de carrosserie van het voertuig. In combinatie met V2X-technologie zou dit kunnen betekenen dat de auto, opgeladen door de zon, als batterij zou dienen voor het huis of kantoor. Op deze wijze ontlast de auto het gebouw van het elektriciteitsnet waardoor er elders prijzen kunnen dalen en overbelasting wordt voorkomen.

De toekomst biedt kansen

Hoewel duurzaamheid en groene energie door sommigen wordt gezien als droge stof, is niets minder waar. De mogelijkheden met de ontwikkelingen voor laadpalen zijn eindeloos. Daarom raden we u aan om onze blogs en nieuwsartikelen in de gaten te houden voor de vervolgen. Want, wie weet biedt de laadpaal van morgen de oplossing op uw vragen en wensen.

Laadpalen van de toekomst

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen