Blog 8 december 2021

Het domino-effect van bijtellingsverhoging

De motivatie om elektrisch te gaan rijden, is te danken aan milieuzorg en de zorg om de portemonnee. Historisch biedt een elektrische auto diverse belastingvoordelen zoals een lagere bijtelling dan het gemiddelde benzine- en dieselvoertuig, waardoor de loonbelasting lager uitvalt. Typisch geval van win-win, toch?

Bijtellingsverhoging zorgt voor druk op de supply chain

 

Bijtellingsverhoging

Tot voor kort was de lage bijtelling een belangrijk aspect om particulieren en bedrijven te stimuleren schoner te rijden. De overheid heeft echter besloten om de komende jaren de lagere bijtelling op te schorten. Deze geleidelijke verhoging zorgt jaarlijks, vooral rond het einde van het jaar, voor een run op elektrische auto’s.

Elektrisch rijden wordt, zoals veel andere groene initiatieven, voornamelijk gestimuleerd door belasting- en andere financiële voordelen vanuit de overheid. Nu steeds meer mensen zijn overgestapt op elektrisch rijden, kan de stimulans minder worden. Dat zien we terug in de bijtellingsverhoging. Met een geleidelijke stijging over meerdere jaren zien we de bijtelling van elektrische auto’s van 12% in 2021, stijgen tot 22% in 2026. De extra inkomsten die de overheid hieraan verdient, worden geherinvesteerd in andere groene initiatieven.

Het resultaat van deze geleidelijke stijging is dat bedrijven verstandig moeten omgaan met de aanschaf van een elektrisch voertuig. De wetgeving omtrent het betalen van bijtelling is cruciaal: het bijtellingspercentage dat men betaalt over een auto wordt gedurende 60 maanden, vanaf het moment van tenaamstelling, vastgezet. Deze regel is de oorzaak van een ware run op elektrische auto’s.

Run op elektrische auto’s

Waar de bijtelling voor de laatste maanden van 2021 nog staat op 12%, zal deze op 1 januari 2022 om 00.00 uur stipt worden verhoogd naar 16%. Veel bedrijven, zijn al op de hoogte van deze toename en zijn van plan tijdig over te stappen naar elektrisch rijden. Zodoende kunnen zij de komende 5 jaar nog meegenieten van de fors lagere bijtelling.

Deze enorme toename in vraag naar elektrische auto’s zet veel druk op de supply chain van autofabrikanten. Waar deze supply chain in het verleden de druk nog aankon, zijn er sinds 2020 externe factoren die de druk nóg meer opschroeven.

Druk op de supply chain

De supply chain is het levensbloed van een gezonde industrie. Met halffabricaten in overvloed en genoeg mankracht kunnen fabrieken hun maximale productie draaien. Maar wegens factoren zoals de pandemie, inflatie en een groeiend tekort aan grondstoffen, kunnen fabrikanten soms niets anders doen dan de kat uit de boom kijken. Er zijn weinig industrieën zo hard getroffen als de auto-industrie. Dit is voornamelijk verklaarbaar door het tekort aan chips. Dit tekort dreigt tot medio 2023 aan te houden, waardoor veel orders vertraging oplopen. Op hun beurt leggen ordervertragingen meer druk op bedrijven die willen verduurzamen, omdat de vertragingen ervoor kunnen zorgen dat de tenaamstelling-deadline van 2022 zal verstrijken.

Al deze factoren zorgen ervoor dat meer mensen snel een elektrische auto willen aanschaffen, vaak zonder na te denken welke complementaire goederen noodzakelijk zijn om er optimaal van te genieten. Maar gelukkig staan wij voor hen klaar!

Reith Power is voorbereid

Een acute, sterke toename van elektrische auto’s zorgt op den duur voor een acute, sterke toename van laadpalen. De supply chain problemen komen dan voor laadpaalleveranciers om de hoek kijken. Laadpaalproducenten kampen ook met een tekort aan componenten. Zo is het gebrek aan chips een probleem, maar ook het tekort aan andere grondstoffen is funest voor productie. Dit tekort kan leiden tot duurdere componenten en langere doorlooptijden. Bovendien kan de tijdsdruk leiden tot een verminderde kwaliteitscontrole. Veel grote laadpaalfabrikanten geven aan tegen leveringsproblemen aan te lopen. De prognose is dat deze leveringsproblemen resulteren in wachttijden die kunnen oplopen tot wel 6 maanden.

Gelukkig zijn we daar bij Reith Power op voorbereid! We zijn proactief bezig om een tekort aan laadpalen voor onze klanten te voorkomen. Voorlopig kunnen we de doorlooptijden van orders tot het minimale houden en onze klanten verzekeren van de hoogste kwaliteit. We adviseren echter om voor de aanschaf van een elektrische auto kritisch te kijken naar laadpaalleveranciers. Gezien de tijdnood aan het einde van elk jaar, adviseren we daarnaast in ieder geval zo snel mogelijk een laadpaal te laten installeren. Het zou namelijk zonde zijn als er onnodige vertraging ontstaat, waardoor jouw wagenpark niet voorzien kan worden van de nodige laadpalen. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden om deel te nemen aan ons partnerprogramma.

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen