Blog 28 september 2021

Waar moet je op letten als je een laadpaal voor een elektrische auto gaat kopen?

Ben je van plan om voor je kantoor of bedrijfspand een laadpaal voor elektrische auto’s te kopen? Dat moedigen wij natuurlijk ten zeerste aan. Hiermee bied je zowel werknemers als klanten de mogelijkheid om hun elektrische auto op te laden. Daarnaast laat je zien dat je bereid bent te investeren in duurzaamheid. Bovendien is het sinds 2020 verplicht om per 10 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal te plaatsen. Dit geldt overigens alleen bij nieuwbouw of renovatie. Bestaande bedrijven met meer dan 20 parkeerplaatsen zijn vanaf 2025 verplicht om elektrisch laden aan te bieden.

Het is belangrijk om niet over één nacht ijs te gaan als je een laadpaal gaat aanschaffen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke dingen om op te letten. Wij hebben ze in deze blog voor je op een rij gezet, dus lees snel verder!

Laadpaal elektrische auto kopen

Is de laadpaal geschikt voor alle auto’s?

Niet alle laadpalen zijn geschikt voor elke elektrische auto. Dat is dus een belangrijk punt om rekening mee te houden als je een laadpaal gaat aanschaffen. Staat de laadpaal bij je thuis, dan is het minder bezwaarlijk als niet alle auto’s ermee opgeladen kunnen worden. Bij je kantoor of bedrijfspand is dit een ander verhaal. Je wilt natuurlijk dat iedereen met een elektrische auto die ook kan opladen. Bij Reith Power werken we uitsluitend met laadpalen van A-merken die geschikt zijn voor elk type elektrische auto, zoals New Motion, Alfen en Zaptec.

Waar moet de laadpaal komen?

Ga goed na wat de meest logische plek is voor de laadpaal. Laat je de paal door ons plaatsen? Dan kijken we op locatie of met behulp van foto’s welke plek het meest geschikt is. De lader komt aan een paal of aan de muur, zo dicht mogelijk bij de parkeerplek die we selecteren. Dit is bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de groepenkast.

Is één laadpaal voldoende?

Als je een laadpaal gaat kopen voor elektrische auto’s is het goed om vooraf te inventariseren hoe vaak medewerkers en klanten gemiddeld met een elektrische auto naar je bedrijf komen. Hoe vaker dit is, hoe interessanter het wordt om meerdere laadpalen te laten plaatsen. Ligt het aantal erg hoog? Dan is het mogelijk verstandig om een laadplein te laten aanleggen. Voor kantoren adviseren we vaak om minimaal één dubbele laadpaal te laten plaatsen. We voorzien je graag van advies over jouw specifieke situatie.

Is er voldoende vermogen beschikbaar?

Deze vraag is vooral belangrijk om te stellen als je meerdere laadpalen gaat aanschaffen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het elektriciteitsnetwerk overbelast raakt door de laders. Wij plaatsen slimme laadpalen, die ervoor zorgen dat er geen overbelasting of stroomuitval optreedt. Hierbij houden we ook rekening met eventuele uitbreiding van het aantal laadpalen in de toekomst. Met dynamic load balancing zorgen we ervoor dat het energieverbruik veilig gebalanceerd wordt tussen de laadpaal en andere apparaten. Het beschikbare vermogen wordt dus zo effectief mogelijk ingezet.  

Wie betaalt de laadkosten?

Ga je zelf de kosten voor het laden betalen of kies je ervoor om dit door te berekenen aan degenen die hun auto opladen? Je hoeft hierbij niet per definitie voor het ene of het andere uiterste te kiezen. Wij bieden namelijk laadpalen aan waarbij je zelf kunt bepalen wat de kosten voor het laden zijn en wie deze kosten wel of juist niet moeten betalen. Zo kun je er dus bijvoorbeeld voor kiezen om je medewerkers niet te laten betalen voor het opladen van hun elektrische auto. Hierop stel je hun laadpassen in.

Hoe zit het met onderhoud, service en beheer?

Na het kopen van een laadpaal voor elektrische auto’s breekt er vroeg of laat een moment aan dat er onderhoud nodig is. Ga goed na hoe dit geregeld is bij de partij waar je de laadpaal wilt aanschaffen. Bij ons kun je rekenen op een totaaloplossing. Van een passend advies tot de installatie, een beheersysteem en het onderhoud, alles is inbegrepen. Met het beheersysteem kun je de laadsessies inzien en de laadpassen beheren en instellen. Heb je een storing? Dan kun je bellen met onze storingslijn en lossen we het zo snel mogelijk op.

Advisering en ondersteuning bij het kopen van een laadpaal voor een elektrische auto

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er nogal wat zaken om op te letten als je een laadpaal voor een elektrische auto gaat kopen. Volledige ontzorging en deskundig advies zijn daarom belangrijk. Dat is dan ook waar wij bij Reith Power voor staan. We nemen je alles uit handen: van de levering tot de installatie en backoffice. Werk je bij jouw bedrijf regelmatig met laadstations? Dan is ons partnerprogramma interessant voor je. Je profiteert dan onder andere van partnerkorting. Vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen