Blog 27 juli 2022

Wat kost elektrisch rijden?

Hoeveel kost het eigenlijk om elektrisch te rijden? In zowel het politieke klimaat als het echte klimaat wordt er steeds meer aandacht geschonken aan duurzaam rijden. Deze aandacht is niet alleen vanzelfsprekend, maar ook controversieel. Hoewel we weten dat het klimaat te lijden heeft gehad onder industrialisering, globalisering en bevolkingsgroei, blijft het een gevoelig onderwerp. We zien vaak dat de conclusie wordt getrokken dat elektrische voertuigen helemaal niet goedkoper zijn dan ICE-alternatieven, vaak wegens misinformatie en ontbrekende kennis. Is dat waar? Wij zetten een aantal feiten op een rij om zo een beeld te scheppen over het kostenplaatje.

TCO

De belangrijkste term om deze vraag te beantwoorden is de TCO. TCO, ofwel Total Cost of Ownership, zijn de totale kosten van het bezitten van een auto. Het eerste struikelblok voor veel bedrijven is de hogere aanschafprijs van een elektrische uitvoering ten opzichte van een ICE-uitvoering. De voordelen die elektrische uitvoeringen bieden komen echter met de tijd.

Een goed voorbeeld hiervan is deze berekening, gemaakt door de ANWB. De ANWB neemt de Opel Corsa personenauto als voorbeeld, maar deze vergelijking zou ook kunnen dienen als een richtlijn voor bestelbussen en andere zakelijke voertuigen. In het rekenvoorbeeld neemt de ANWB de aanschafprijzen van €24.849 en €33.999 voor de benzine-uitvoering en elektrische uitvoering respectievelijk. Deze aanschafprijs, gepaard met een aantal andere vaste lasten, tonen aan dat over een bezitsduur van vier jaar en een gemiddelde jaarkilometrage van 12.500, de elektrische uitvoering €24 per maand duurder is.

Deze conclusie is voor velen dan ook de beslissende factor. Maar de elektrische uitvoering bewijst zich in de variabele kosten. In de berekening worden aspecten als afschrijvingen, reparatie, banden en uiteraard brandstof meegenomen. De getrokken conclusie is dat over de variabele kosten juist de ICE-uitvoering duurder is tot wel €49 per maand. Dat betekent dat de elektrische uitvoering onderaan de streep, na een realistische bezitsduur en geschatte kilometrage, per maand €25 euro goedkoper is.

Bijkomende voordelen

Hoewel deze getallen al positief uitvallen voor de elektrische uitvoering, zijn er meer factoren die de eindstreep nog meer in het voordeel van de duurzame variant tilt. Allereerst de aanschafprijs. Zoals wij in een eerder blog hebben besproken, zijn er veel subsidies beschikbaar voor bedrijven die duurzamer willen rijden. Deze subsidies verminderen de initiële aanschafdrempel. Ook de bijtelling per auto tekent een positiever financieel beeld. Waar de eerste €35.000 van de aanschafprijs van een EV slechts 16% bijtelling kent, krijgen ICE-voertuigen 22% bijtelling over de catalogusprijs.

Dan zijn er nog de gemakken van het ‘tanken’ aan huis of op kantoor. Dit, gepaard met de lagere ‘tankkosten’, is een groot pluspunt. De prijs per kWh is zeer uiteenlopend. Zo is het aan de snelweg logischerwijs duurder dan bij een privélaadpaal. In het geval er gekozen wordt voor het opladen aan een privélaadpaal, is het tarief tussen de 15 en 62 cent per kWh. Met de laadpalen van Reith Power kunnen onze klanten zelf bepalen hoe ze deze tarieven bekostigen. Zo is het mogelijk om het laden op kantoor gratis aan medewerkers aan te bieden of tegen betaling.

Tot slot zijn er de restricties die worden geplaatst op ICE-voertuigen in de centra van wereldsteden. Ook hierop hebben wij in een vorig blog de schijnwerpers geschenen. Wilt u zonder problemen in de binnenstad van Den Haag naar uw afspraak rijden? Dan is het zaak dat u binnenkort gaat kijken naar de schonere opties op de markt.

Kortom

De TCO in combinatie met de non-monetaire voordelen laat zien dat het overstappen op elektrische voertuigen onderaan de streep geld bespaart. Als u langs de afschrikkende initiële investering kunt kijken, ziet u de maandelijkse besparingen die het verduurzamen van uw wagenpark met zich meebrengt. Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten. Zij staan u graag te woord over alles aangaande verduurzaming!

Auto aan de oplader met de vraag wat elektrisch rijden kost

De laadpaalspecialist van zakelijk Nederland

Offerte aanvragen